Майдан, якого не було. "Банківський бунт"

Останній рік мене все ж регулярно мучило відчуття, що до громадянського суспільства нам іще — як до неба рачки. І таки вчорашній кредитний майдан… пардон, «кредитний майдан», а якщо зовсім чесно, то реакція на нього мене в цьому запевнила на сто відсотків. Зібралося під Нацбанком сотень кілька — назвемо їх умовно — людей. Зібралися, офіційно тому, що вони несамостійні і безвідповідальні особи, які брати валютний кредит хочуть самостійно, а виплачувати — всією країною. Неофіційно — номери телефону в оголошеннях, у яких днів 5 тому пропонувалося «участие в противоправительственной акции» ті ж самі, за якими торік можна було найнятися у Антимайдан. Звідси ростуть ноги принаймні у частини мітингарів (Н.Б. Якщо хтось не знав, то тітушок на антимайдан в основному форсили активісти Українського Вибору, що трошки натякає). Але от цей мітинг прибрали, локацію очистили — і тут раптово я вранці натикаєюся на бурлєніє говн у фіді, з криками про те, що часи Яника повернулися, жорстока зачистка, політичні репресії. Причому чимало цілком тверезих і розумних людей так вважають. Аваков, наприклад, на догоду популізму аж цілу справу порушив, не полінувався. Хоча з чого піднялася паніка — біс його знає. Кілька моментів:
а) «Жорстокого розгону» не було. Була силова акція, якій навіть до штовханини 10.12.13 далеко, не те що до «жорстокого розгону». Наскільки я побачив, то нацгвардійці (а не рік неіснуючий «Беркут», як було написано під кожним першим відео) звільнили від мітингувальників проїзну частину дороги, після чого знесли палатки і відтіснили людей. Це ліквідація несанкціонованої акції, а ніяк не силовий розгін. Може хтось не пам*ятає, наприклад, але на Майдані ще до 30 листопада були дві силові акції: перша на Європейській площі, коли звідти витіснили активістів, друга ж — уже на Майдані, коли було демонтовано намети, які хтось пробував встановити. Хто тоді почухався? Якщо я добре пам*ятаю, ніхто, я в тому числі. І, як вважаю, мав рацію. Бо до 30 числа Майдан мав ключовою метою підписання асоціації з ЄС і не був антиурядовим. І от на акції протесту, яка спрямована на примус влади до виконання певних умов, не місце протиправним діям. Коли Майдан став відверто революційним — пріоритети змінилися. Це й підводить нас до пункту «б».
б) Мітинг як такий не є Майданом. Тут дуже вже грає патріотичне почуття і відносно свіжа пам*ять революції, яка сакралізує абсолютно всі акції протесту відразу і безапеляційно — і то для великої кількості люду. Але Медведчук, Ляшко, як і вся братія, котра щиро бажає Майдану-3, не враховують один нюанс. Майдан 1 грудня вийшов не через розгін мирної демонстрації. Він вийшов через розгін мирної демонстрації, яка не перекривала проїжджу частину, не встановлювала намети там, де цього не можна робити і взагалі збиралася йти. Через розгін, на якому були травми, кров і чутки про смерть від побоїв. Під час якого людей доганяли і били лежачих. А вчора? Та мене в метро іноді сильніше штовхають, куди там до потасовок з Беркутом на Майдані. У світлі цієї купи локальних протестів на потрібно навчитись розмежовувати поняття «мітинг» і «майдан» і перестати вважати мітинг священнодійством. Зрештою, акції протесту теж мають свій негласний кворум, при якому вони стають авторитетними. Вчорашня акція до нього навіть не наблизилась. 
З мінусів влади у даній ситуації зазначу тільки тривалий популізм і відсутність — на жаль — діалогу з громадськістю. 
А якщо ви з вищенаписаним все ж не згодні — що ж, ласкаво просимо у криваву тиранію Петра Першого.

12 коментарів

Святослав Вишинський
Вам більше підходить долар по 30 чи по 40? Чи надаєте перевагу конвертації в евро?
Остап Українець
Мені більше підходить та концепція громадянського суспільства, у якій люди самі відповідають за свої дурні вчинки. Вимоги цього так званого «майдану» реальності не відповідали, закон його учасники порушували. І у бідь-якому разі цього досить для відповіді на запитання «чи правомірно було їх розганяти».
Святослав Вишинський
У такому разі Вам точно потрібно вимагати повернення Віктора Януковича. Чиє усунення, нагадаю, відбулось у квазі-правовий спосіб.
Остап Українець
І все ж усунення його чинному законодавству відповідало, легітимність його була близькою до нуля.
Святослав Вишинський
Для його усунення необхідно було розпочинати процедуру імпічменту. І не плутайте поняття «легальний» та «легітимний» — у даному випадку йдеться суто про форму, про «легальність». Як і у випадку несправедливих дій міліції, які потім виправдовують буквою закону.
Остап Українець
Ви хотіли сказати, «розпочинати відсутню на той момент процедуру імпічменту»? Янукович перестав бути легальним президентом, коли Україна стала през-парл уже ПІСЛЯ виборів — бо його обирали з іншими повноваженнями. Документ, який давав парламенту особливі повноваження, Янукович, наскільки я знаю, підписав. А потім попросту втік. Оце і вся історія. Якщо спростити: роботодавцем Президента є народ. Президент самовільно покинув робоче місце у кризовий період, який вимагав від нього активних дій. Президента усунули «за прогули».
Сергій Воронцов
Да, до правовго суспілсьтва нам не дійти. До тих часів, коли збори, мітинги і пікети не будуть ділити на правильні і неправильні А не думати про свободу зборів і мітингів. Путін послуговується тою самою логікою, що й наші «демократи». Він теж вважає чиїсь мітинги неправильними і у нього є сотня аргументів чому це так)))) Коли наші політизовані ідіоти зрозуміють, що треба не шуати правди( у кожного вона своя), а дотримуватися правил? ОДНАКОВИХ для ВСІХ. Для регіоналів, фронтовиків, демократів, монархістів, ватників, вишиватників. Може б і війни не було б
Остап Українець
Ще раз — див. попередній коментар. Коли наші інтернет-коментатори зрозуміють, що не треба перекручувати контекст на догоду власним уявленням?
Сергій Воронцов
Цікавий приклад. В радянські часи в тридцяті сорокові роки застосувалося катування, побиття під час слідства проти ворогів народу. У шістдесяті-сімедесяті роки такі випадки були одиничні.ЇЦе було заборонено. Чому? Тому що частина керівників відсиділо як вороги народу і доклало зусиль, щоб катування і побиття скасували. Вони це робили для СЕБЕ. Тому що машина перемелює всіх однаково. Вона однакова. Підтрмуючи розгон мітингу кийками, треба бути ну, мяко скажемл, не дуже розумним, щоб вважати, що твій-то мітинг буде правильним і його розгоняти кийками буде не можна. Для влади не буває ПРАВИЛЬНИХ МІТНГІВ(з будь-яких причин), окрім тих, які організовує вона сама.
Останній раз відредаговано
Остап Українець
Я ще раз кажу, в ключі проблеми в першу чергу те, що ажіотаж тут цілком штучний. НЕ БУЛО розгону, НЕ БУЛО побиття. У мене ніде не було заявок про «мій мітинг» чи подібне, як не було і диференціації. Я чітко вказав, що на цьому мітингу було порушено закони, ergo підстави для його ліквідації запитань не викликають.
Сергій Воронцов
«Але от цей мітинг прибрали, локацію очистили — і тут раптово я вранці натикаєюся на бурлєніє говн у фіді»)))) — це і є емоційна оцінка. Причини для мітингу більш ніж вагомі. Після того як Гонтарева побувала у ПОрощенка долар раптово впав. Великою мірою маніпуляція із доларом — гра, а не тільки закономірність. І гра на чужому горбу, долях тощо. Потім кредити беруть найчастіше не безвідповідальні особи, а підприємці. Я у житті не їх не брав, тому що не займаюся бізнесом і мені не потрібні великі витрати А те, що цими нещасними( а це величезне нещастя) користаються різні політичні сили, так це зрозуміло. І будуть користатися. В цьому то й механізм. Одни упускають, інші підхоплюють. А якщо і це заборонити. Ну так як буди називатися ця демократія? Диктатура псевдолібералів, які роблять, що їм заманеться.
Останній раз відредаговано
Остап Українець
Так от тут собака і заритий. Я не сперечаюся, що подібні акції ПОТРІБНІ. Але вони потрібні без порушень закону і без людей, яким Український вибір платить 150 гривень за день.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте